www.avbasses.com oficiální web AV Guitars and Basses

čtvrtek 2. prosince 2010

Správné snímače - máte je?

Vybrali jste si baskytaru podle vzhledu  a nebo podle zvuku? Když se člověk rozhodne, že se naučí hrát na baskytaru, většinou si nástroj vybírá podle svých finančních možností a následně podle vzhledu baskytary. Začátečník většinou netuší (i když možná ví, co ta černá věcička pod strunami dělá), že snímače mají zásadní vliv na to, co potom po zapojení do basového aparátu slyšíme. Možná jste začali podobně, možná jste před nákupem byli poučeni přímo prodavačem v obchodě (ideální verze) a nebo jste si něco o baskytaře nastudovali sami. Věřím, že jako pokročilejší baskytaristé jste se už setkali s různými snímači na nástrojích. Možná víte, že máte na Vašem nástroji Single coil snímače. Nebo jsou to Humbuckery?
Pokusím se vysvětlit co dnes na nástroji většinou můžete dostat. Informace teď zjednoduším a nejvíce vztáhnu k baskytarám, i když pro kytary to může platit víceméně taky.
Prvně, elektrofonické nástroje jsou vybaveny snímači (angl. Pickups). Tento snímač může být magnetický, v drtivé většině na všech elektrických kytarách a baskytarách a nebo piezoelektrický. Obě dvě varianty se dále dělí na tzv.aktivní a pasivní snímače.
Čistě magnetické snímače na baskytaře
Magnetický snímač/piezo snímač v kobylce na akustické kytaře

Magnetické snímače najdeme na nástrojích, které jsou určeny především pro hru na kytarovém nebo baskytarovém aparátu. Piezoelektrické snímače se objevují standartně na akustických nástrojích.  
Samozřejmě se tyto kategorie prolínají a tak můžete mít akustickou kytaru, která má třeba 1 (nebo i 2) magnetický snímač a v kobylce zabudovaný také piezo snímač. Piezo snímač snímá vibrace, resp. tlak, který na něj rezonující struny vytváří a převádí je na elektrický signál.
Nebo můžete mít baskytaru, která má 2 magnetické snímače a v kobylkových kamenech a nebo ve speciální kobylce piezo snímače. Tyto varianty vyžadují také speciální elektronické zapojení a tak je celý systém snímání spřažen s aktivní elektronikou. Ta vyžaduje pro svůj provoz alespoň jednu 9V baterii.

Vrátím se k magnetickým snímačům a podíváme se na jejich typy.
Základem magnetického snímače je cívka spolu s magnety, která elektromagneticky převádí vibraci strun na elektrický signál. Tato jedna cívka (jeden snímač) se nazývá "single coil".
Výhodou Single coil snímače je jeho čistý a průzračný tón. Někdo ale tyto snímače považuje za ostré a šumící. Většinou je to proto, že jsou extrémně náchylné k přenosu tzv. síťového brumu, který způsobují elektrické přístroje v blízkosti takového snímače (elektrické trafa, počítače, mobilní telefony, zářivkové osvětlení,..). Možná to znáte, hrajete na baskytaru a ještě před tím než uslyšíte zvonit Váš mobil,  tak víte, že Vám někdo volá. Z aparátu se ozvou skřípající zvuky...  A nebo máte ve zkušebně zářivky a když se s baskytarou natočíte přímo na takovou zářivku, ozve se nepříjemný brum a šum. Většinou to uslyšíte, když se nástroje (strun) nedržíte.
Pro tyto nešvary Single coil snímačů se v minulosti vyvinul snímač, který potlačuje tento síťový brum. Nazývá se Humbucker, a jeho účelem je přenášet zvuk bez tohoto brumu. Jedná se v podstatě o dva single coil snímače, zapojené tak, aby brum potlačily. Pokud máte baskytaru typu Jazz bass, máte většinou 2 single coil snímače, které hrané jednotlivě tento brum nedokážou dobře potlačit. Když používáte oba dva snímače najednou, brum je minimální a tímto v podstatě používáte jeden "humbucker". Není to sice klasický Humbucker snímač, ale principem dvou cívek ano. Humbuckery se zapojují tak aby se kombinací cívek dosáhlo různých typů zvuku. Můžete mít series (sériové) a nebo parallel (paralelní) zapojení. Můžete se taky setkat s tzv. stacked humbuckerem, tj. humbuckerem, který nemá cívku vedle cívky ale pod originální cívkou.
Tímto se zachovává velikost snímače, většinou Jazz bass typ a nemusí se nástroj mechanicky upravovat. Mnoho tzv. vintage nástrojů má vysokou hodnotu a majitelé je neradi upravují, neradi do těla násroje nechávají dělat jakékoliv úpravy. Hodnotu takového cenného nástroje by to takto snížilo a výměnou snímače ještě nic nekazíte, originál si můžete uschovat a případně časem zase dát zpět na nástroj. Jak single coil snímač, tak humbucker může být s otevřenými pólovými nástavci a nebo plně krytý ve většinou plastovém obalu. Tyto kryty dnes můžete vidět na mnoha nástrojích velice přesně zpracované ze stejného nebo konstrastního dřeva použitého na nástroji. Snímače uzavřené mohou být zalité v pryskyřici pro maximální redukci případného brumu s okolními přístroji.
Tímto se dostáváme k typům, ukážeme si je na fotkách.
Single coil snímače, typ Jazz bass

Single coil zapojený jako Humbucker, vždy 1 single coil cívka proti druhé, dohromady by měl být bez brumu, Precision typ

Single coil u kobylky/Jazz bass typ a single coil u krku /Precision typ

Musicman Humbucker, s možností volby zvuku series/parallel

Dual coil nebo taky Humbucker s možností volby zvuku series/paralle/songle coil pouze (každý) 



Každá z těchto variant se dnes klidně kombinuje dohromady, možností zapojení je mnoho a hlavně každý ze snímačů dává svůj jedinečný a nezaměnitelný zvukový charakter. Aby to nebylo jednochuché, každý z výrobců takových snímačů danou koncepci dle svého uvážení vylepšuje, modifikuje a tím nám všem dává opravdu velmi široké pole výběru zvuku na nástroji. Standartně se můžete setkat se snímači Fender, Seymour Duncan (Basslines), EMG, Kent Armstrong, MEC, Bartolini na nástrojích v českých obchodech. Méně často uvidíte třeba Delano, Nordstrand, Lundgren, Lindy Fralin, Aquilar,Aero, Shadow, Gotoh, Schaller, ....
Pokud plánujete nákup baskytary, určitě se ptejte co je na ní za snímače, ptejte se jestli jsou aktivní (budete muset třeba měnit baterii), jestli jdou případně vyměnit za jiné v budoucnu, jestli se budou hodit do stylu hudby, který hodláte hrát, ...
V dalším pokračování tohoto článku se podívám na snímače více zblízka.

2 komentáře:

  1. Vy sám jste se nepokoušel vyrobit si svůj vlastní snímač? A nebo nechal jste si vyrobit na některou Vaší basu snímač přímo na míru?

    OdpovědětVymazat
  2. Sám jsem se do tvorby snímačů zatím nepustil. Co není může brzy být. Na mnoho mých nástrojích jsou snímače oproti jejich standartní verzi upraveny. Např. na jinou rozteč strun, jiný styl hraní, apod. U některých jsem dokonce inicioval jejich tvorbu jako první.Brzy připíšu další článek...

    OdpovědětVymazat