www.avbasses.com oficiální web AV Guitars and Basses

sobota 24. července 2010

Glockenklang aktivka

Baví Vás opravdu High-end zvuk?
Tak přesně tak by se dal charakteristikovat zvuk, který má za úkol vytvořit Glockenklang aktivní elektronika do baskytary. Tato německá firma připravuje 2 druhy tzv. "onboard" elektroniky. V produkci Glockenklang jsou také zastoupeny vynikající baskytarové aparatury. Kdo si jednou zahrál na "Glocka", určitě si to dobře pamatuje, jak rozdílně dovede takový basový aparát reprodukovat zvuk.
Osobně mám pocit, že basové hlavy Glockenklang nástroji nic nedarují a při nastavení EQ na rovinu, tzn. všechny korekce na nulu, předvedou nástroj v plné síle a taky se všemi detaily, které jsou a taky už nemusí být lichotivé. Zkrátka to co zní na Vašem basovém kombu skvěle, tak na Glocku zní naráz nějak jinak.
Rozhodně doporučuji tyto aparatury vyzkoušet, jejich cena rozhodně odpovídá kvalitě.
Ale zpět k aktivce, kterou Glockenklang připravuje pro baskytary. V nabídce jsou tedy 2 typy, 2 pásmová a 3 pásmová s možností vypnutí do pasivního režimu. Tzn. že signál jde napřímo ze snímačů na výstupní jack.

Co mě na Glockenklang aktivkách baví?
Hlavně čistota provedení, v podstatě při instalaci jen připájíte několik drátků ze snímačů, uzemníte a  je hotovo. Aktivky se dodávají tzv. "prewired", vše je propojené a připojí se jen snímače a výstup na jack plus uzemnění. Díky tomu, že je vše předpřipravené máme perfektní poměr dělění zvuku mezi snímače. Ve středové poloze Balance potenciometru je poměr krk/kobylka snímače neuvěřitelně vyrovnaný. Otočením směrem doleva nebo doprava se zvuk mění velice příjemně pro ucho. Měl jsem možnost vyzkoušet s Bartolini a Nordstrand snímači a zvuk mě pokaždé hodně překvapil. A s pověstnou přesností, která je německým produktům daná, se děje to samé i s ostatními potenciometry EQ. Ve středové poloze (na nulu) všech korekcí můžeme dosáhnout stejného zvuku jako v pasivním snímání. Opravdu? Opravdu! Když přepnete push/pull na hlasitostním potenciometru nepoznáte rozdíl. Ani v hlasitosti, ani v barvě tónu. Prostě tam není rozdíl. Tohle má Glock aktivka vyřešené opravdu perfektně. Navíc v pasivním módu funguje EQ potenciometr pro výšky jako tónová clona v klasických pasivních elektronikách, podobně jako na Fender Jazz Bass. Tohle ale funguje jen při verzi, kdy má aktivka 5 potenciometrů. Ve verzi, kdy basy a výšky jsou na jednom děleném potenciomteru, tónovou clonu nenajdeme. Kdo má radši na nástroji méně knoflíků, tuto verzi ocení. Podobné systémy např. od EMG mají balanci mezi snímači vyřešenou velmi podobně. Bohužel EMG nelze přepnout do pasivného módu stejným způsobem.
Ziricote fretless singlecut s Glockenklang 3 Band aktivkou

Zvuk Glockenklang aktivky mě příjemně překvapil. Je to můj favorit a určitě jsem se ním nesetkal naposledy.

pátek 23. července 2010

Zelené LED na hmatníku

Minulý týden jsem zabudoval do hmatníku basy zelené LEDky. Na nástroji bylo potřeba vyměnit celý hmatník, nyní je ebenový a LED, resp. poziční značky, jsou z pravé perleti. LEDky se zapínají malým switchem a napájí je jedna 9V baterie. Součástí celé opravy byla taký výměna nultého pražce. Stávající plast nahradil eben. Věřím, že se s takovým nástrojem basista na stage neztratí.

Eerik hraje na AV Bass

Dostala se ke mě informace z blogu Tage Ronnqvista, finského fotografa. Kapela Nibiruan hrála v Tavastia klubu v Helsinkách a Tage zachytil Eerika při "práci".
Eerik Purdon


čtvrtek 22. července 2010

Můj úplně první příspěvek do nového blogu !

Tak jsem si dnes vyfotil v lakovně nejnovější nástroj v mezifázi lakování. Je to pražcová 6 strunka a docela dlouho jsem si vyhrál s povrchovou úpravou. Jelikož je na nástroji více druhů dřev a každé se moří jinak, výsledek je docela zajímavý. Na top a back (horní a spodní desku) nástroje jsem použil jasan. Je to tmavší dřevo než javor na krku a tak se taky jinak moří. Resp. mořidlo se do něj vpíjí jinak a výsledek je rozdílný. Původní název pro povrchovku je Pacific Blueburst Sunburst a dle mého názoru to vypadá výtečně. Moření do dřeva je přece jenom více efektní než pouhé stínování nazákladovaného korpusu. Doufám, že to budoucí majitel ocení. Za cca 14 dní bych mohl pokračovat dál, tzn. nástroj zkompletovat a zahrát si na něj. Docela se na to těším.