www.avbasses.com oficiální web AV Guitars and Basses

úterý 9. listopadu 2010

7 strunná baritone kytara

V jednom ze svých příspěvků jsem oznámil stavbu kytary a "výpomoc" 3D frézovacího stroje při tvarování horní desky.
Nyní přináším foto hotového nástroje s trochu detailnějším popisem.

Tato kytara je postavena dle požadavků zákazníka z Finska. Ten si přál několik detailů jinak, než je možné najít na kytarách velkých producentů hudebních nástrojů. Oproti "standartním"  rozměrům krku nebo těla (tím myslím rozměry, které ostatní producenti uvádí ve svých web prezentacích a popisech nástrojů, nebo taky v tištěném katalogu a spousta muzikantů si zvykla je považovat za "standard") se na tomto nástroji použilo několik dalších detailů, které nástroj dělají unikátním a vpravdě vystihujícím frázi "custom made".
Začnu menzurou. Tento nástroj má delší menzuru, 27", která už patří do kategorie Baritone kytary. Dále má 7 strun, což už ale dnes není zase takový vyjímečný detail. Rozteč strun na 0. pražci je širší než obvykle, 0. pražec má 49,5 mm. Rozteč na kobylce je dle kobylky Hipshot pevně daná, a to 10,5 mm. Struny prochází celým tělem.

Hmatník kytary je ozdobený originálním znakem, který navrhla Nora Mäntysaari z Finska. Znak je kombinací Cocobolo Palisandru a perleti. Krk nástroje je slepený ze 3 kusů javoru a prochází celou délku kytary. Ke krku jsou přilepeny mahagonové "křídla" a teprve přes tuto kombinaci horní javorová deska. Tato kombinace dodáva zvuku kytary její celkový a charakteristický zvuk. Sustain nástroje je dlouhý a vyrovnaný po celém hmatníku, tón není tak agresivní jako u nástroje s montovaným krkem. Horní deska těla, hmatník a hlava nástroje jsou olemovány plastem v barvě slonové kosti. Na hlavě nástroje je jako vždy logo AV a signature podpis z perleti a v logu kombinace eben/perleť.

Dle požadavku zákazníka je také celková barva nástroje. Jeho představa byla tzv. Bengal Burst, sytě žlutá přecházející do zelené a černé barvy po okraji nástroje. Zadní strana nástroje, včetně krku, je pouze v přírodní barvě dřeva a celý nástroj je lakovaný lesklým lakem.
Výstup zvuku do komba nebo zvukového aparátu zajišťují 2 snímače Lundgren M7 humbucker. Pomocí tzv. Push/Push potenciometrů (každý funguje jako Volume pro jeden snímač) se zapojení cívek ve snímačích dá změnit jako series/parallel. Každý ze způsobů má svůj charakter a pomocí přepínače mezi těmito snímači se dá navolit opravdu široká škála zvuků.

Mám rozpracované zvukové vzorky, které velmi brzy umístím na avbasses.com.