www.avbasses.com oficiální web AV Guitars and Basses

pondělí 2. července 2012

Rád bych Vám představil dalšího baskytaristu, který spojil své jméno se značkou AV Basses.
Je jím David Habiger.
David mě oslovil cca před půl rokem s žádosti o vytvoření speciálního nástroje, který by pokryl všechny jeho potřeby jak po stránce designu tak hlavně po té zvukové.
Výsledkem oboustrané spolupráce je nejnovější nástroj viz link zde.
Baskytara pro Davida má několik speciálních detailů, které se běžně na nástroji nevidí.
AVBS 

Je to především piezo kobylka Hipshot a s ní spojená elektronika AV Basses, která ovládá jak magnetické snímače tak piezo snímač skrytý v každém z kobylkových kamenů a taky ke každému způsobu snímání přidává EQ. Elektroniku jde samozřejmě vypnout do pasivního snímání, v té EQ ani piezo nefunguje.
Snímače Nordstrand lze pomocí push/pull potenciometru "rozepnout" (hrají potom jako single snímač) a dostat tak z nástroje další zvukový projev.
Davidův hráčský styl vyžaduje hodně nízký dohmat a v kombinaci s podlaďovacími mechanikami Hipshot pro E a G strunu bylo nutno nástroj velice pečlivě seřídit.
AVBS 

Další ze speciálních detailů je inlay na hmatníku vyvedený dle Davidovy předlohy. Na inlayi najdete několik druhů dřev. Jde o Koa, Javor, Padauk a Olše. Celkový dojem dotváří zlatá a bílá perleť.

AVBS 

David pracuje na zajímavém projektu, v kterém by měla taky zaznít AV Bass. Necháme se překvapit, tím, co si na nás David přichystal. Malou ochutnávku má David nachystanou pro ty, co se přijedou podívat a pobavit na 3. ročník Festivalu Krásných lidí do Velkých Němčic. Tentokrát se pořadatelé vytáhli a připravili festival dvoudenní. A jako minulý rok, teto tam budu opět se svými nástroji a můžete si na ně zahrát a nebo taky případě nástroje koupit.

S Davidem jsem si hodně o nástroji povídal a tak bylo velice jednoduché vše shrnout v rozhovoru, který najdete právě zde.

Davide, jak dlouho hraješ na baskytaru?


Hraji 24 let

Máš nějaké hudební vzdělání? Vystudoval jsi nějakou hudební školu?

Začínal jsem jako samouk později jsem dostal velmi odbornou pomoc od dnes již zesnulého jazzového hráče Rudolfa Neulse z Přerova. Po té jsem navštěvoval Lidovou Konzervatoř v Ostravě, kde probíhali konzultace u Lukáše Mužíka. O rok později jsem složil přijímačky na Janáčkovu Konzervatoř v Ostravě, obor kontrabas. Vlivem stáleho stěhování jsem tuto školu opustil a pokračoval na Církevní konzervatoři v Kroměříži, ale ani zde jsem nesetrval a další etapa života mě zavedla do Hradce Králové a následný přestup na Konzervatoř Pardubice.
V Praze jsem navštěvoval Jam Music Institute, pod vedením Jaryna Janka, kde jsem obdržel certifikát. Nadále pokračuji v sebevzdělavání a samostudiem.

V kolika kapelách, nebo hudebních seskupeních jsi hrál, kde hraješ teď?


Bylo jich docela dost, včetně záskoků, nahrávání ve studiích či spolupráce sólových autorů. Zajímavá byla spolupráce s Milošem Dvořáčkem (Wabi Daněk), který připravoval několik vystoupení "Dvořáček a Dvořáček + hosté", kde hrál jeho syn Miloš na bicí ( -123 minut, Neruda či doprovází a hraje s předními umělci v ČR). Dále také stojí za zmínku akce s flétnistou a pořadatelem Jazz goes to town Martinem Brunnerem, se kterým jsme v obsazení basa+flétna improvizovali na vernisáži v HK. Mimo jiné spolupracoval na přípravě demo snímku jedné skladby pro můj projekt.
V současnosti připravuji svůj autorský projekt Dirty Work, který bude vypovídat o dění nejen v naší zemi, ale i ve světě. Dále chystám spolupráci s osobitým kytaristou a zpěvákem Honzou Reslem.

Jaký je Tvůj nejoblíbenější basista? Co se Ti na něm líbí?

Oblíbených basistů je mnoho, asi bych všechny nevyjmenoval, ale takové ty největší ikony pro mě jsou Doug Wimbish, Jonas Helborg, Stanley Clark, Jaco Pastorius, John Patitucci, Victor Wooten, Marcus Miller, John Myung, Jeff Schmidt, Billy Sheehan, Flea, či Michael Manring, který mě velmi oslovil svoji osobitou hrou.

Jaké máš nástroje?

Měl jsem spoustu nástrojů továrních značek, ale již řadu let si nástroje nechávám stavět. Nyní vlastním Tvoji AVBS.

Měl jsi, nebo máš některý nástroj vysněný?

Samozřejmě ano, ale léty jak člověk hraje a neustále hledá to své, se potřeby formují a mění. Nyní mám prozatím své sny splněné.....

Co na nástroji vyžaduješ? Jaké se Ti líbí?

Především pohodlí, nízký dohmat, zvukovou variabilitu, což je pro mě možnost univerzálního nástroje tak, abych mohl hrát prakticky vše a v poslední řadě zajímavý estetický design, neboť každý hráč se chce nečím odlišit.

Jaký používáš aparát/kombo?
 
Používám Genz - Benz Shuttle 6.0-210T. Pro tento aparát jsem se rozhodl z důvodu neustáleho hledání zvuku, který by mě frekvenčně oddělil od bicích a nezanikl tak v nižžších polohách s kopákem, což mi tento aparát maximálně umožnil. Jeho váha 18.6 kg zaručuje pohodlné převezení kamkoli, aniž by člověk vyvíjel velkou námahu. Zvukově je na profesionální úrovni a neustále nutí hráče na sobě pracovat, neboť je slyšet každé hrábnutí :-)

Co struny, oblíbená značka? Tloušťka? Jak dlouho Ti vydrží? Pereš nebo udržuješ nějak struny?

Jako každý neustále zkouším, ale oblíbené jsou D'addario, DR, Rock Solid.

Jaký dohmat Ti vyhovuje?

Co nejnižší...

Staráš se o své/svoji baskytaru? Jak?

O své nástroje se vždy starám z velkou péčí, dá se říci jako o dítě :-). Hmatník po výměně strun přetírám lněným olejem od Planet Waves, aby nedocházelo k nežádoucímu zanášení od potu a prachu, které tvoří nánosy a tvoří tzv. jazyky. Lak obvykle čistím hadrou s mikrovlákna také od Planet Waves. Struny ošetřuji přípravkem Dunlop 65.

Zkusil si někdy AV Bass, nebo vlastníš? Jaký je Tvůj názor na zvuk? Dohmat? Celkové zpracování?


Vlastním svůj podpisový model AV Basses a je pro mě zatím to nejlepší, co jsem si kdy nechal postavit. S Alešem byla výborná spolupráce již odpočátku, kdy jsem řešil netradiční tvar hlavy, požadavek na zvukové možnosti, které mi zaručí nejen sólovou hru, ale i hraní v bandu. Celkově se mé představy a podmínky promítly v nástroji, za což jsem Alešovi vděčný, neboť doposud to bylo prakticky nemožné. Celkové zpracování nástroje je na velmi profesionální úrovni a nic víc nepotěší hráče než to, že jeho vize se stane skutečností.