www.avbasses.com oficiální web AV Guitars and Basses

čtvrtek 23. září 2010

7 strunná kytara s průchozím krkem

Včera odpoledne jsem připravil jako první pokusný model a ihned potom "ostrý" kus 7 strunné kytary. Tato kytara je hned v několika momentech speciální. Možná ne pro všechny, ale pro spoustu lidí bude.
Tak za 1. je to 7 strunná kytara, za 2. má průchozí krk a za 3., a to se spíš týká přímo mé osoby, má "Top", tedy horní desku upravenou pomocí 3D frézovacího stroje.


V kytarovém světě to není žádná novinka, mnoho výrobců ale i malých firem využívá pomoci 3D frézovacích strojů ve svých provozech. Jejich výhodou je především vysoká přesnost opracování, 100 % opakovatelnost daného programu, jinak řečeno sériová produkce a relativně jednoduchá možnost úprav samotného frézovacího programu podle momentálních potřeb.
Celkový použitý čas na ofrézování horní desky je vhodný právě pro přesnou sériovou produkci. Velké továrny, které tyto stroje využívají, mohou díky těmto pomocníkům svoji produkci velice dobře opakovat a dostat do opravdu vysokých čísel. V mém případě se ale opět jedná spíše o unikátní nástroj. Jestli takových kytar vznikne v budoucnosti více, si ještě rozmyslím. Musím přiznat, že právě u kytary je to docela lákavá představa.

Nyní více ke kytaře. Krk je slepený ze 3 kusů, hlava nástroje má obrácený "reversed" tvar a nechybí jí logo s podpisem, stejně jako na baskytarách. Spodní deska na těle je z Afrického mahagonu Khaya, a javor, ten je český z Orlických hor. Po obvodu těla je připravena drážka na lem, na hlavě a hmatníku je lemování také.
Zajímá Vás jak to bude vypadat? Tak se sem zase brzy podívejte !


V mém úplně prvním příspěvku je foto basy ve fázi lakování. Tady je foto po dokončení. Líbí se?

Tak jsem trošku zapátral po Youtube a našel něco od Ensiferum...
Pánové hrají ostře, jako správní Vikingové..
Sammi Hinkka hraje na 7 strunnou basu se speciálními LED diodami, tentokrát v modré barvě.