www.avbasses.com oficiální web AV Guitars and Basses

středa 15. prosince 2010

Jiří Sýkora z Tleskače hraje na AV Bass.

Jiří Sýkora, basista a zakladatel skupiny Tleskač mě v září požádal, abych mu postavil nástroj dle jeho specifikací. Jiří Sýkora je zakládajícím členem skupiny Tleskač-Pilsner Ska Orchestra a také v ní stále hraje. V sobotu 11.12. 2010 jsem se byl podívat na koncert skupiny Tleskač ve zlínském klubu Masters of Rock Café a při té příležitosti jsem Jirku požádal o rozhovor na svůj blog. Jirka souhlasil a na mé otázky odpověděl. Hudba Tleskače je rytmická, živá a jejich vystoupení nikoho nenechá jen tak stát a zírat před sebe v zamyšlení. Na jejich koncertě jsem pozorně poslouchal a zvuk baskytary se mě opravdu líbil. I přes silné nástrojové obsazení v kapele se baskytara dobře prosazuje, možná to je díky kombinaci singlecut tvaru a Nordstrand snímačů na nástroji spolu s AV Bass aktivkou, poctivým a silným aparátem, spíše ale taky tím, že Jirka ví jak na baskytaru hrát, hraje pevné a nakažlivě přesné linky, které duní pod kapelou a neztratí se.
Koncert se mě líbil, ostatně v klubu nebylo moc lidí, kteří by měli opačný názor, všichni vesele křepčili u "Nafoukanýho chlapečka" a jiných songů Tleskače.


Takže Jirkovy odpovědi na mé otázky:

Jak dlouho hraješ na baskytaru?
Jak kdy. Někdy hodinu, někdy pět. Podle času a ostatních povinností. Teda myšleno měsíčně. :)
Ale vážně... poprvé jsem vzal baskytaru do ruky před 22 lety jakožto zhrzený a zneuznalý houslista. Ale jen na měsíc. Potom nás na rok a půl rozdělila vojna. Až půl roku "před civilem" jsem měl možnost zkoušet a hrát na zapůjčenou jolanu, kterou jsem později koupil za neuvěřitelných 900 korun československých.
Máš nějaké hudební vzdělání? Vystudoval jsi nějakou hudební školu?
Pouze základní plus další tři roky v orchestru tamní Lidové školy umění (dnes ZUŠ), kde jsem každým rokem šplhal výš a výš, až jsem skončil jakožto první houslista.
V kolika kapelách, nebo hudebních seskupeních jsi hrál, kde hraješ teď?
Do současnosti jsem prolezl sedmi, více či méně (teda spíš méně), známýmí tělesy regionálního významu. Nakonec jsem si postavil Tleskače, abych ukojil své ego a nemusel se dohadovat s kdejakým kapelníkem o významu té či oné bezpředmětné pasáže písně. :)
Jaký je Tvůj nejoblíbenější basista? Co se Ti na něm líbí?
Ten, který je horší, než já.
To, že je horší, než já. Ale mám poměrně málo oblíbených basistů.
Jaké máš nástroje?
19/5. Přítelkyně si nestěžuje. A když není doma, tak používám k obscénostem baskytaru AV Bass mistra Aleše Vychodila a elektrický kotrabas od mistra Hynka Pavlů.
Měl jsi, nebo máš některý nástroj vysněný?
To ani ne. Snad takový, abych ho měl jenom já.
Co na nástroji vyžaduješ? Jaké se TI líbí?
Vyžaduju zvukové a dohmatové pohodlí, hluboký a sytý zvuk, neotřelý a přírodní design.
Jaký používáš aparát/kombo?
No je to Gallien-Krueger. Ale zbytek musím vygůglit. Já ty typy a čísla moc neřeším..
...zesilovač Fusion 550, boxy řady RBX 1x410 a 1x115.
Orgastická spokojenost!
Co struny, oblíbená značka? Tloušťka? Jak dlouho Ti vydrží? Pereš nebo udržuješ nějak struny?
Co se strun týče, jsem notorický hledač. Za poslední dobu jsem asi nejvíc použil na baskytaru struny warwick čtyřicítky a na kontrabas spirocore sólové ladění.. Byť je to pouze subjektivní dojem, přijde mi, že drží tón poměrně dlouho, i když se o struny příliš nestarám. A pokud se starám, pouze je utírám suchým hadrem, bez chemie, bez nějakého praní v ironu a povolování v době pasivity.
Jaký dohmat Ti vyhovuje?
Dohmat mi vyhovuje vyhovující. Nesmí mě bolet prsty a nesmí bzučet o pražce prázdná struna.
Staráš se o své/svoji baskytaru? Jak?
Asi málo. Nedávno mi jednu ukradli. Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Kdyby k tomu nedošlo, nedělali bysme teď tento rozhovor. ;)
Zkusil si někdy AV Bass, nebo vlastníš? Jaký je Tvůj názor na zvuk? Dohmat? Celkové zpracování?Vzhledem k výše zmíněnému jsem musel promptně řešit nastalou situaci. A proto, že jsem si nevybral mezi sériově vyráběnými nástroji, uchýlil jsem se k vyhledání manuálně zručného truhláře, až jsem narazil na českého výrobce baskytar, kterého jsem oslovil. V první řadě mi vyšel vstříc se zapůjčením svého nástroje do doby, než bude mnou objednávaný kousek vyroben, stejně tak byla naprosto košer domluva ohledně ingrediencí a provedení baskytary, kterou jsem si chtěl nechat vyrobit. Druhou věcí je to, že nástroj Aleše Vychodila je precizní prací po stránce provedení, a jsem naprosto spokojen s technickými záležitostmi jako zvuk, dohmat, ladění. Zkrátka naprostá spokojenost!