www.avbasses.com oficiální web AV Guitars and Basses

neděle 3. října 2010

Zebrano a Americký ořech

Rád bych nabídl nějaké pěkné kousky dřeva na nový nástroj.
Připravil jsem Zebrawood, nebo taky Zebrano, Zebra apod. Názvů je mnoho a pro jistotu link na WP, co o tom říkají odborníci http://en.wikipedia.org/wiki/Zebrawood
 







Jelikož spousta dřevin mizí z povrchu zemského závratnou rychlostí, je potřeba upozornit, že toto dřevo patří mezi ohrožený druh. Jeho zásoby mohou být omezené a nebo nepatří mezi certifikované pro těžbu a nebo vývoz.
Zatím jeho prodej není zakázán, jako například Brazilský palisandr, který je přísně chráněným druhem a jeho těžba a prodej je zakázán. Musím zde upozornit, že dřeva, které najdete na mých nástrojích jsou vždy podloženy certifikátem CITES, nepodporuji kácení ohrožených druhů. Tyto kousky jsou legálně zakoupené v ČR.
Podobných, spíše raritních a vzácných dřev mám několik kusů, patří mezi ně např. palisandr Cocobolo nebo Ziricote. Tyto rostou většinou ve střední Americe.



Tyto exotické dřeviny mají většinou velmi dobré zvukové charakteristiky, navíc jsou krásné na pohled pod lakem. Jejich nevýhodou je mnohdy vyšší hmotnost. Proto se taky většinou používají jen horní desky, masiv je příliš těžký, a především cenově neúnosně drahý.

Mezi další nové kousky jsem zařadil Americký ořech. Tento u mě není novinkou, pouze jsem nakoupil nové kusy, protože už toto dřevo dobře znám a vím jak vypadá pod lakem a jak baskytara s tímto dřevem hraje.

Dovedete si představit vaši novou baskytaru s takovým krásným dřevem na topu? Pokud ano, rád Vám budu k službám.